Shopping Cart
0 items
 

Sokízületi gyulladás

Mi a reumatoid arthritis?

A rheumatoid arthritis krónikus, szimmetrikus, progrediáló (fokozódó) és deformitásokat okozó sokízületi gyulladás (polyarthritis). Eredete mai ismereteink szerint tisztázatlan, a kórfolyamat előrehaladásában (progressziójában) kóros immunfolyamatok is szerepet játszanak, tehát összességében a szervezet egészének a megbetegedése (szemben az arthrosissal, ami gyakrabban csak egy ízületet érint). Az ízületben zajló folyamatok külső megjelenésére az ízületi belhártya duzzanata (synovitis) a jellemző, továbbá az ezzel együtt járó autoimmun (tehát a szervezetnek saját maga ellen irányuló) folyamatok miatt kialakuló destrukció (pusztítás), deformáció. Autoimmun betegség.

 

Az "arthros" szó görög eredetű, jelentése ízület. Az "-itis" szóvég a gyulladásos eredetre utal, míg az arthrosis vége, az "-osis" éppen a nem gyulladásos okot hangsúlyozza, tehát a degeneratív, kopásos folyamatok elsődlegességére utal.

A reumatoid arthritis lényege:

A szervezet egy hibás válasz folytán aktivizálja az immunrendszert, ami elindítja a gyulladási folyamatot. Mindezek összessége az, hogy a porcot elkezdik bontani a porcbontó enzimek. A szervezet idült gyulladásos megbetegedése, mely elsősorban az ízületeket érinti. Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést. Az ízület és az ízület körüli képletek fokozatosan elpusztulnak. Megkülönböztetnek fiatalkorban jelentkező formát is.

 

A népesség kb. 1%-ánál jelentkezik, nőknél 2-3x gyakrabban, mint férfiaknál. Magyarországon kb. 100 ezer embert érint ez a betegség.

 

A reumatoid arthritis okai:

Ismeretlen eredetű betegség, ahol öröklött tényezők szerepét feltételezik. Emellett valamilyen egyelőre, szintén ismeretlen külső tényező, (baktérium, vírus, egyéb ágens) olyan kóros immunológiai folyamatot indít el, melynek következménye az ízületek, illetve egyéb szervek károsodása lesz. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel és ellenük gyulladásos reakcióval védekezik.

A rheumatoid arthritis két-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál és általában 20-50 éves korban alakul ki. Ettől függetlenül a rheumatoid arthritis fiatal gyerekeket és 50 év feletti embereket is megtámadhat. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre oki kezelés, de a megfelelő beavatkozásokkal, az ízületek védelmével és az életvitel megváltoztatásával hosszú produktív életet élhet ezzel a betegséggel is. A táplálkozás is befolyásolhatja a gyulladás javulását, illetve rosszabbodását.

A dohányzás kiváltó okaként annyit fedeztek fel, hogy a dohányosok körében kétszer annyi esetben fordult el reumatoid arthritis, mint a nem dohányzók esetében.

Először a hyalin porcot, majd mélyebbre hatolva a csontot is károsítja, illetve a környező inak gyulladásával társul.


Az RA kialakulása, folyamata


Károsodás:

Kezdetben elsősorban a kéz és a láb kisízületeire, majd bármelyik ízületre kiterjedhető eroziv gyulladás. Számos extraartikuláris eltérést is okozhat, ami a beteg rehabilitálhatóságát, elsősorban terhelhetőségét rontja.


Fogyatékosság:

Legfőbb oka a kéz funkcióinak folyamatos romlása, amelyet a kisízületek mellett, a csuklóban is igen hamar elinduló gyulladás is ront. Ez hamar deformitásokat, tengelyeltéréseket és kontraktúrákat okoz. Az elváltozások már egyszerű tevékenységek elvégzését is megnehezítik. Ezt követi a láb kisízületek gyulladása és láb deformitása. Ilyenkor a beteg még jó gyógycipőben is nehezen tud járni. A vállfunkciók kiesése elsősorban a személyes higiéne és az öltözködés terén rontja a beteg képességeit. A könyökízület romlása az előbbiek mellett az étkezést is megnehezíti a beteg számára. A térd gyulladása miatt a beteg a lakás – vagy csak egy helyisége – fogja lehet, minimális önellátási képességgel. Viszonylag gyakori a beteg étkezését nehezítő temporomandibuláris ízület gyulladása. Gyakori a csípők érintettsége – ami a betegségben viszonylag később lép fel – és a beteg járóképességét tovább rontja. A gerinc atlantoaxiális ízületi gyulladása életveszélyes állapotot eredményezhet, ha időben nem oldják meg.


Rokkantság:

Az előzőekben leírt fogyatékosságok halmozódása hamar rokkantsághoz vezet. Jól beállított kezelés és kevésbé aktív RA mellett a beteg sokáig képes lesz önmaga ellátására. A rehabilitációt nehezítheti az RA – ban igen gyakori izomgyengeség, az alagút szindrómák okozta kompressziós neuropáthia, vagy a mononeuritis multiplex (egész testet érintő ideggyulladás) is. Gyakran kell a gyulladásos folyamat és szteroid terápia következményeiként fellépő osteoporosissal is számolnunk. Az izomgyengeség, neuropáthia, osteoporosis és a vasculitisz miatt csak óvatosan terhelhető keringési rendszer a rehabilitáció lehetőségeit beszűkítheti.

Mely ízületeket érinti a reumás sokízületi gyulladás?

 

Leggyakrabban a kezek kisízületeit, a csukló-, a térd- és a bokaízületek érintettek. Sajnos nincs olyan szinoviális ízület, melyet ne érinthetne ez a rettenetes kór.

A reumatoid arthritis gyulladásos, fájdalmas tünetei nagymértékben csökkenthetőek a Reuma Medika® folyadékkal és krémekkel, hisz a jelen kor leghatékonyabb, legmodernebb összetevőit tartalmazza, melyek ezen betegségcsoport specifikus védelmére hivatottak!


Reuma? Volt! Fájdalom? Nincs!
 

 

 

A reumatoid arthritis tünetei:

 

  • A betegség kezdetén rossz közérzet, láz, testsúlycsökkenés lép fel.
  • Az ízületek gyulladásos tünetei közül, melyek kezdődhetnek hirtelen, de lappangva is, legkorábban az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik. Ezek akadályozzák az ízületi mozgást, az izmokban görcs jelentkezik, később az ízület behajlított állapota állandósul. Közben ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek.
  • A betegség előrehaladtával fájdalmas kötőszövetes, vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával.
  • A kórképet az orvos a jellemző tünetek alapján állítja fel.
  • Ilyenek a reggel több mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, a legalább 3 ízületi terület érintettsége, a kis ízületek érintettsége, a mindkét oldalon azonos régió érintettsége, a bőrben megfigyelhető reumás csomók, vérből az ún. reuma faktor kimutathatósága és a röntgen vizsgálat során észlelhető elváltozások, melyekből négynek a megléte igazolja a betegség fennállását.

 

Tünetek másutt is:

 

Bőr
A reumatológiai betegségek bőrelváltozásokat is produkálhatnak, de néhány bőrbetegséghez is társulhatnak mozgásszervi tünetek. Ilyen pl. a kisgyerekek sokízületi gyulladása, mely test szerte megjelenő kiütésekkel együtt jelenik meg, különösen a 2 év alatti korosztályban. Gyakori bőrbetegséget, a pikkelysömört, sokszor kíséri ízületi gyulladás. Számos esetben a bőr megbetegedését akár évekkel is megelőzheti az ízületekben észlelt gyulladás és fájdalom.
Sohasem szabad elfelejtenünk, hogy az immunrendszeri problémák gyakorta a bőr felszínén jelentkeznek először!

 

Szem
A sokízületi gyulladás kísérő tünete lehet pl. az „idegen test érzése”, a szem kiszáradása, melyen műkönny adagolásával lehet segíteni.

 

 

 

 

 

 

 

Ha Ön jelenleg reumatoid arthritissel küzd mindenképpen ajánlatos a jelenleg használt terápiás eszközök mellett a Reuma Medika® folyadék és krém használata, melyek a tünetmentességet, ezáltal az életminőség javítását hivatottak szolgálni!
 

Keressen minket bizalommal, érhetőségeinket megtalálja a „Kapcsolat” menüpont alatt!